City Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır? Ne Yapılmalıdır?

City Nedir, Ne Değildir, Nasıl Çalışır?

Fiat Punto, Grande Punto’larda direksiyon yardımcı ünitesi hidrolik sistem yerine elektirik motorlu (EPS) sistem kullanılmaktadır.

DELPHI tarafından üretilen elektrikli direksiyon EPS (Electrical Power Steering) bir direksiyon yardım sistemidir bunun amacı normal seyir halinde direksiyon çok hafif olmayacak şekilde özellikle dönüşlerde ve düşük hızlarda sürücünün direksiyona tatbik ettiği gücün hafifletilmesidir. Sürücünün ihtiyaçlarına ( direksiyona uygulanan tork) ve araç hızına göre elektrikli direksiyon ünitesi (NGE) direksiyon milinin dönüşüne yardım eden elektrikli servomotora kumanda etmektedir.

Punto, Grande Punto, Punto Evo City Arızası

Punto, Grande Punto, Punto Evo City Arızası

Üzerinde sonsuz dişli bulunan bir mekanizma vasıtasıyla direksiyon miline bir tork uygulanmakta ve sürücünün direksiyonu döndürüdüğünde sarf ettiği güç azaltılmaktadır.

Sürücü, aracın hızını arttırdığında orantılı olarak direksiyona tatbik edilecek gücüde arttırmaktadır zira tekerleklerdeki mevcut güç aracın hızının artması ile azalmaktadır.

Bunu takiben NGE aracın hız sinyalinden yararlanarak küçük derecede bir direksiyon yardımını devreye sokmaktadır.

Şimdi gelelim bizim meşhur city arızasına

Aslında arızalanan elektrik motor değil direksiyon açı sensörüdür. zamanla direksiyon hareketlerinden dolayı sensör aşınmakta ve doğru karar verememektedir. bu nedenle elektirik motoruna yanlış sinyaller gönderip direksiyonun kendi kendine dönmesi, titreşim ve ses yapması gibi durumlar ortaya çıkıyor. sensör iyice gidince EPS sistemi toptan çalışamaz hale geliyor. Tabi bu duruma gelmeden önce belirtileri artıyor. Önce Gösterge panelinde kırmızı renkli EPS hata ışığı ile birlikte direksiyon sertleşir. İlk hatada genellikle kontağı kapatıp açtığınızda düzelir ancak arıza kapıdadır.

Aşağıdaki videoda arızalı olan ESP sisteminin çıkarttığı sesleri duyabilirsiniz. İlk zamanlarda bu sesler hafif olarak gelmekteydi. Zamanla şiddeti çoğaldı ve direksiyon kendi kendine (yolda giderken bile hafif hafif hissedebiliyorsunuz) sola çekmeye başladı.

Grande Punto City (EPS) Arızası – YouTube

Yolda Giderken Arıza Yaptı Ne Yapacağım?

Diyelim yolda 90 km/h hızla gidiyorsunuz ve ekranda kırmızı direksiyon ışığı yandı. panik yapmanıza gerek yok direksiyona halen kumanda verebilir, istediğiniz manevrayı biraz sert olsada yaptırabilirsiniz. düşük hızlarda EPS sistemi olmadan çok daha zorlanırsınız ancak size kaza yaptıracak, yoldan çıkartacak kadar çok büyük bir tehlike yaratmaz. sadece çok sert bir direksiyonla mücadele etmek zorunda kalırsınız. Eskiden hidrolik direksiyonu olmayan araç kullanan kişilerin alışık olduğu şekilde.

Belirtilerin Hepsi Var ne yapmalıyım?

Şu ana kadar bu arızayı tamir eden bir elektirikçi görmedim, duymadım desem yalan olmaz ancak tamir olmayan sistemde olmaz. bu kadar yaygın bir arabanın bu denli fazla oranlı arızasını tamir edecek ustanında olmaması garip bir durum. bir ara bu işe girsem mi diye düşünmedim değil.

Bu belirtilerle karşılaştıktan sonra Fiat yetkili servisine gidip durumu anlatıyorsunuz. onlarda şase numarasını sisteme girip arıza giderlerinin ne kadar karşılanacağını sistemden bakıyorlar. Burada servisin yapabileceği birşey yok çünkü sistem bunu servise söylüyor, servis kafasından değiştirelim demiyor. aracın modeline, km’sine göre sizden ya para talep etmezler ya da belirli oranda (%70, %50 gibi) arızanın giderilmesi için para talep ederler.

Forumda Tüketici mahkemesinden alınmış kararlar mevcut olup, arızanın ücretsiz giderilmesi için Fiat müşteri hizmetlerine başvurabilirsiniz.

Arızasız, kazasız sürüşler dileğiyle.
Du Hast